utorak, 22. srpnja 2008.

Tigrica(Melopsittacus unduladtus)


Dužina papige tigrice iznosi 18 centimetara. Tigrica je najpopularnija i najbrojnija papiga koja se drži u kućama. Rasprostranjena je diljem Australije. Travnato je zelene boje na prsima, trbuhu, trtici i podrepku. Dugi je rep tamnoplave boje, lice, čelo i dio obraza su žuti, a stražnji dio glave i leđa, kao i krila imaju tigrasto-ljuskasti crtež zelenog perja omeđenog crnom bojom. Kljun im je svjetle rožnate boje. Ženke su obojene kao i mužjaci, ali im je voskovica sivosmećkasta sa slabo plavkastom nijansom, dok je voskovica kod mužjaka plava. Mladi su obojani kao ženke, ali s malo blijeđim perjem. Voštanica kod oba spola je ružičasta. Boju perja odraslih dobivaju nakon 4 mjeseca. Tijekom uzgoja uzgojene su različite boje i mutacije: albino bijela, lutino žuta, ljubičasta, plava, siva, žuta i izabel žuta. Broj harlekin boja danas prelazi brojku 80. Uz prirodnu žutu masku na licu uzgojene su papigice s bijelom maskom ili bez maske.

Papigu tigricu najbolje je držati u kolonijama u vanjskoj letarki s pridodanim zatvorenim skloništem. Treba predvidjeti površinu od jednog kvadratnog metra po paru ptica. Razmnožavanje se ostvaruje redovito i u velikim količinama. Može početi u bilo koje doba godine. Može se prakticirati u kolonijama ili svaki par zasebno. Volijera za uzgoj nebi trebala biti manja od 1 x 2 x 2 metra, i u nju možete unijeti 6-8 parova. Svakom je paru najbolje ponuditi dva gnijezda kako bi se izbjegle žučne svađe ženki pri odabiru gnijezda. Gnijezdo treba biti dimenzija 15 x 15 x 20 centimetara, dok je plodnijim parovima bolje dati položeno gnijezdo dimenzija 25 x 15 x 20 centimetara. U gnijezdo će ženka snesti 4-5 jaja, ponekad i 9. Na jajima leži 19 dana, a period potpunog operjavanja mladih traje 4 tjedna. Nakon toga mladi postanu samostalni nakon dva tjedna. Na jajima u pravilu leži samo ženka. Tigrice su iznimno plodne papige pa se dogodi da u tri uzastopna legla podignu dvadesetak mladih. No nakon takvoga napora moraju dobiti petomjesečni odmor uz pojačanu prehranu, te povečanu količinu vitamina i minerala. Tigrice su spolno zrele sa osam mjeseci, ali ih za uzgoj ne treba koristiti prije navršene godine.

Hranimo ih mješavinom sjemenja od različitih vrsta prosa, svjetlice, nešto zobi i nigera. Treba im davati i bar u klasu, voće i povrće, te zelenje. U manjim količinama mogu dobiti sjemenje divljih trava i korova te konoplju. U periodu razmnožavanja obavezna je i jajčana hrana.

Kao kućni ljubimac rijetko je koja papiga, tako dobra i pogodna kao papiga tigrica. Mogu se brzo i laku približiti čovjeku i postati pravi pernati ljubimac. Njihovo je glasanje tiho i ugodno, te mogu brzo i lagano naučiti oponašati čovjekov govor. Uz malo truda ove papige mogu izvoditi razne akrobacije, tipa dodavanje malom lopticom ili akrobaije na ljestvicama. Oponašanje raznolikih zvukova ovoj vrsti ne predstavlja problem. Osim govora, brzo uče i fućkanje. Mogu oponašati tridesetak riječi.

Za dugovječnost im je potreban svakodnevni let po prostoriji u kojoj boravi. Vole se kupati tijekom cjele godine, a pogodne su za djecu i starije osobe. Jako su osjetljive na propuh, te nepravilnu prehranu. Pravilno hranjene i smještene žive oko 12-14 godina.