srijeda, 23. srpnja 2008.

Crvena rozela(Platycercus eximius)


Dužina odrasle rozele iznosi 30cm. Ova papiga nastanjuje područje južne Australije. Mužjaku su glava, prsa i zatiljak intenzivno crvene boje, a obrazi su mu bijeli. Dio prsa i trbuh su žuti, a potom slijedi zelena boja do podrepka koji je crven. Rep je s donje strane plavi, a s gornje zeleni. Na vrhu je krila ljubičasto i crno rame. Mala su letna pera plava s ljubičastim odsjajem, a duga su zelena s plavim odsjajem. Vrh krila i leđa imaju crno perje koje ima zlatno-žute završetke, što stvara dojam ljuskica. Ženke su uvijek manje te s razrijeđenom crvenom bojom perja. Rubovi leđnih pera su mutnozeleni. Uske, izblijedjele linije s donje strane krila pokazuju mnoge ženke. Ženke imaju večinom manji i u bazi uži kljun od mužjaka. Mlade su papige gotovo istovjetne ženkama, ali je kod mladih ženki unutarnja krilna crta izrazito naznačena. Boju perja odraslih ptica dobivaju s 18 mjeseci. Osim osnovne vrste postoje još dvije podvrste: zlatnoleđa rozela i tasmanijska rozela.

Crvenu rozelu je najbolje držati u vanjskim letarkama dimenzija 4 x 2 x 1 metra, koja je zaštićena od propuha i hladnoće. Kompatibilne su sa drugim pticama, te ih se može držati u grupama, ali samo izvan sezone razmnožavanja. Rado borave na zemlji te kopaju po pijesku. Za razmnožavanje im je potrebna drvena kućica dimenzija 25 x 25 x 60 centimetara u koju ženka snese 5-7 jaja, na kojima leži 20-21 dan. Mladi napuštaju gnijezdo nakon 35 dana, a još 14 dana ostaju vezani za majku, koja sama hrani mlade čitavo vrijeme. Mlade iz letarke treba skloniti najkasnije 4 tjedna nakon napuštanja gnijezda. Rozele imaju jedno leglo godišnje, ponekad i dva.

Hranimo ih mješavinom sjemenja od suncokreta, svjetlice, različitih vrsta prosa, sjemenje korova, zobi, pšenice i malo konoplje. Uz sjemenje potrebno je voće i povrće, zelenje, te vitamini i minerali. Za vrijeme othrane mladih potrebna je jajčana hrana. Rado će grickati grančice voćaka ili vrbe ako im ih pružimo.

Kao kućni ljubimac crvena rozela je dosta plaha, ali uz malo upornosti i strpljenja mogu se pripitomiti. Nisu glasne jer se prirodno glasaju pjevno zviždukom, stoga ni par ovih papiga nije preglasan za vaš dom. Rozele su pravi majstori u učenju fućkanja raznih melodija. Smjestiti ih treba u prostranu pravokutnu krletku ili pak u sobnu volijeru. Kupaju se tijekom cijele godine. Nisu osjetljive na niske temperature, ali ih je ipak najbolje držati zimi u zagrijanoj prostoriji u kojoj boravi.

Uz adekvatnu prehranu i odgovarajući prostor ove papige mogu poživiti i 30 godina.