utorak, 22. srpnja 2008.

Nimfa(Nymphicus hollandicus)


Dužina odrasle nimfe je 30cm. Nastanjuje unutrašnjost Australije. Nakon tigrice najviše je uzgajana australska papiga. Prirodna joj je boja tamnosiva, na glavi ima kukmu, a perje kod ušnih otvora je narančasto. Mužjak ima žarkožuto lice, čelo i prednje perje u kukmi. Unutarnji dio repa i podrepak su mu crne boje, a mala su letna pera bijela. Ženka ima sivožutu glavu i ušni pokrivač više blijeđe boje. Vanjski rub u krilu je bijele boje, a donja strana repa ima sivobijele pruge boje mramora. Osnovna siva boja je kod ženke svjetlija, ali se znaju javiti i tamniji primjerci. Mladi su obojani kao ženke. Kljun im je svjetlije obojen. Boju perja odraslih ptica dobiju s 13 mjeseci. Mladi mužjaci imaju više žutog perja na glavi. Tijekom uzgoja uzgojene su nove boje i mutacije: bijela, žuta, šarena, perlasta, žametasta, smeđa, izabelna itd. U posljednje vrijeme sve češće susrećemo nimfe u recesivnoj mutaciji, odnosno nimfe koje nemaju narančastocrvenu lisu na licu. One mogu biti u potpunoj bijeloj ili bijelosivoj boji.

Papige nimfe najbolje je držati u letarki dimenzija 2 x 1 x 2 metra, zaštićenoj od hladnoće i propuha. Ako se drže u grupnim letarkama tada im je potrebna površina od 1,5 kvadratnog metra po paru. U zajedničkim letarkama mogu se držati sa papigama tigricama, neophemama i australskim zebicama. Nimfe podižu mlade nakon godinu dana starosti tijekom cijele godine, uz uvjet da temperatura u prostoriji za uzgoj nije niža od 15 stupnjeva. Za gnijezdo će najbolje poslužiti kućica od drvenog sanduka s okruglim otvorom od 8 cm, ili drvena kućica izrađena od daske dimenzija 25 x 25 x 35 centimetara. Ako su parovi nešto plodniji tada je bolje dati položeno gnijezdo dimenzija 40 x 25 x 35 centimetara. U takvo gnijezdo ženka snese u prosjeku 4-5 jaja, ponekad i 8. Inkubacija traje 18-19 dana i u večini slučajeva na jajima leži ženka, dok mužjak to čini vrlo rijetko. Mladi napuštaju gnijezdo u starosti od 18 - 19 dana, a roditelji ih hrane još tri tjedna. Nakon toga ih možemo odvojiti od roditelja. Mlade nimfe spolno sazrijevaju s devet mjeseci starosti, ali se netrebaju koristiti za uzgoj dok ne navrše godinu dana.

Hranimo ih mješavinom hrane od prosa, svjetlice, zobi, konoplje i suncokreta te raznim voćem i povrćem. Kada othranjuju mlade, obavezna je i jajčana smjesa, te naklijalo sjeme, kao i mineralni i vitaminski dodaci.

Kao kućni ljubimci nimfe su dobri i krotki učenici, te se brzo i lako pripitome. Često ih se naziva pernatim mačkama jer se vole maziti po glavi. Mogu oponašati dvadesetak riječi i pokoju kratku rečenicu. Fućkanje je ovim papigama puka zabava. Mogu naučiti vrlo zahtjevne i duge melodije. Slobodan let u prostoriji gdje borave im je potreban barem tri puta tjedno radi kondicije, te radi psihičkog zdravlja i dugovječnosti. Mirne su papige i nisu pretjerano sklone uništavanju drvenih predmeta, ako im se osigura sipina kost i mineralni kamen, pa mogu biti satima izvan krletke(koja bi trebala biti dimenzija 80 x 50 x 70 centimetara), čak i bez stalnog nadzora. Kupati se vole tijekom cijele godine. Dobro je izraditi drveni stalak kojime će se smanjiti pojava izmeta po prostoriji. Prihvaćaju sve vrste igračaka, a najomiljenije su im zvonce i ogledalce. Dobro se slažu s ostalim kućnim ljubimcima. Ako mlade dođu u vaš dom ne boje se pasa, a mogu se sprijateljiti i sa mačkama, što ja nebi preporučivao, jer to ovisi o samoj mački.

Dobro hranjene te pravilno smještene mogu živjeti 20-25 godina. Pogodne su za veće i manje obitelji te umirovljenike. Nisu zahtjevne i vrlo su privržene vlasniku.