utorak, 22. srpnja 2008.

Burkova(Neophema bourkii)


Veličina burkove papige iznosi 19 centimetara. Nastanjuje gotovo cijelu unutrašnjost Australije. Spolovi su slični po obojenosti. Mužjaku su crvenkastoružičasta prsa, trbuh i trtica. Mala su letna pera plava, a velika crna s ružičastim šarama. Perje na krilima je crno, obrubljeno žutim perjem. Podrepak i donji dio repa su svijetloplavi, a gornji dio repa crno obojen. Kljun je crno obojen, a područje čela i oko očiju plavkasto je naznačeno. Ženkine su boje blijeđe, crvenkastog odsjaja na prsima nema, a čelo je smećkasto obojeno. Mlade su papige tamnije obojene bez plavih obilježja i nalikuju ženkama. Mlade ženke imaju istaknutu krilnu crtu, ali ponekad je ona slabo izražena i kod mužjaka. Uzgojem su stvorene nove boje: pastelnocrvena mutacija i perlasto obojene burkove papige.

Burkove papige je najbolje držati u letarkama dimenzije 1 x 2 x 2 metra, zaštićenim od propuha i hladnoće. Razmnožavanje se redovito ostvaruje. Počinje u proljeće. Ženka nosi 4-6 jaja, a inkubacija traje 28 dana. Period potpunog operjavanja traje 4 tjedna. Dimenzije drvene kućice izrađene od daske ili šperploće su 15 x 15 x 30 centimetara. Razmnožavanje je moguće i u grupnim letarkama. Mogu se ostvariti dva legla godišnje, rijetko i tri. Letarke mogu biti zasađene biljkama jer ih burkove papige neće grickati.

Hranimo ih mješavinom sjemenja od različitih vrsta prosa, nigera i nešto konoplje. Treba im davati i bar u klasu, voće i povrće, zelenje, te vitamine i minerale. Barem jednom tjedno trebaju dobivati razne poslastice ili kuhana jaja.

Kao kućne ljubimce najbolje ih je držati u paru u većoj krletki ili u sobnoj volijeri. Okoliš im treba urediti pomoću sobnog bilja. Mirne su i staložene, a glasaju se umiljato i pjevno. Na dnu krletke moraju imati bijeli mineralni pijesak. Kupaju se tijekom cijele godine. Pogodne su za mirne obitelji, a posebno se preporučuju umirovljenicima koji vole čuti ptičji pjev.

Aktivne su u jutro i predvečer. Nema nikakvog problema s njihovim držanjem i ne grizu drvo. Uz pravilnu prehranu i smještaj žive oko 15 godina.