srijeda, 23. srpnja 2008.

Pjevajući(Psephotus haematonotus)


Veličina pjevajuće papige iznosi 28cm. Ova papiga nastanjuje jugozapadno područje Australije. Mužjak ima zelena prsa i glavu, a trbuh mu je žuto obojen. Dugi mu je plosnati rep zelen, a podrepak svijetloplavi. Na trtici je veliko polje žarkocrvene boje. Mala su letna pera plava, a duga su plava s crnim odsjajem. Na korijenu krila manje je polje žućkastog perja. Kljun im je plavkastosivi. Ženke su pretežno maslinastosive boje. Tjeme, leđa i krila su zelenkastomaslinasta. Strane krila, letno perje i pokrovno perje krila su svijetloljubičastoplave boje. Ostalo perje krila je svijetloplavo. Donji dio leđa i gornje pokrovno perje repa je zeleno, a donje bjelkasto te prelazi u svijetloplavo. Kljun je sive boje. Mlade su papige odmah obojene u svoje prave boje, ali su crvena i plava polja kod mužjaka slabije izražena, a ženke su više smeđe nego zelene. Postoje samo dvije podvrste koje se razlikuju po jačini zelene obojenosti kod ženki i veličini crvenih polja na trtici mužjaka.

Pjevajuće papige najbolje je držati u letarkama 3 x 2 x 1 metra, zaštićenim od propuha i hladnoće. Nekoliko parova je moguće držati u zajedničkoj letarki, ali samo ako se radi o vrlo velikim letarkama. Gnijezdo treba biti dimenzija 15 x 15 x 40 centimetara. U njega ženka snese 5-7 jaja na kojima leži 19 dana. Mladi operjaju nakon 28 dana, a samostalnost postižu sa 14 dana nakon toga. Pjevajuće papige mogu godišnje izvesti dva lega, a na glasu su kao dobri roditelji, te ih neki uzgajatelji koriste kao zamjenske roditelje, kako bi im podmetnuli jaja nekih kompliciranijih vrsta papiga, težih za uzgoj.

Hranimo ih mješavinom sjemenja od svjetlice, različitih vrsta prosa, sjemenja divljih trava, zobi, pšenice i nešto konoplje. Suncokret treba davati u manjim količinama u zasebnoj zdjelici. Uz to obavezno je voće i povrće, te zelenje. Za vrijeme othrane mladih obavezna je jajčana hrana i bar u klasu.

Kao kućne ljubimce ove je papige potrebno držati u paru u prostanoj pravokutnoj krletki, kako bi pokazali svoj temperament i ljupkost. Na dno krletke je obavezan bijeli mineralni pijesak. Kupaju se tijekom cijele godine, a za vrijeme toplog vremena potrebni ih je iznositi na terasu ili u vrt, ali uz uvjet da su zaštićeni od propuha, sunčevih zraka te kiše. Jednom tjedno ih treba puštati da lete u prostoriji gdje borave.

Ima melodiozni glas te je pogodna za mirne obitelji, umirovljenike i samce. Uz pravilnu prehranu i prostor ove papige mogu živjeti 15 godina.