srijeda, 23. srpnja 2008.

Kozica(Cyanoramohus novaezelandiae)


Dužina odrasle kozice je 28cm. Nastanjuje priobalna područja Novog Zelanda i Nove Kaledonije. Zelene je boje s blagim žućkastim odsjajem perja na trbuhu, a od vrha kljuna preko oka do ušnog otvora tanja je crvena crta. Čelo i vrh glave su žarkocrveni. Mala su letna pera plava, a velika su zelena te imaju crne završetke. Kljun je malen, a gornji mu je dio metalno plavkast, dok je donji mat crni. Vidljive razlike između mužjaka i ženke nema iako se smatra da su ženke nešto sitnije građe i manje glave, a kljun im je nazubljeno formiran. Mlade su ptice jednako obojene kao i odrasli, samo s manje crvene boje na glavi, a rep im je kraći. Osim u svojoj prirodnoj boji, uzgojene su i u nekoliko mutacija boje. Najuobičajenije su šarene žutozelene, a najinteresantije i najskuplje su čisto žute s crvenim čelom, tjemenom i crvenom linijom oko očiju.

Papige kozice najbolje je držati u letarki 3 x 1 x 2, koja je zaštićena od hladnoće i propuha. Uglavnom su povjerljive ptice i nisu sramežljive, a toleriraju druge ptice. Može ih se držati i u zajedničkim letarkama. U hladnijem periodu zahtijevaju grijanje prostorije u kojoj borave. Mlade papige odrastu za 5 mjeseci, ali za uzgoj ih netreba koristiti prije napunjene godine dana starosti. Gnijezdo treba biti izrađeno od iverice, položenog tipa dimenzija 30 x 20 x 20 centimetara. U njega ženka snese 4-9 jaja, a inkubacija traje 20 dana. Mladi ostaju u gnijezdu 35 dana, a mužjak ih hrani još dva tjedna nakon čega ih obavezno treba odvojiti od roditelja. Moguća su dva legla godišnje, rijetko i tri. Nakon toga je obavezan petomjesečni odmor uz pojačanu prehranu, te povečani udio vitamina i minerala.

Hranimo ih mješavinom sjemenja od prosa, svjetlice, zobi, suncokreta i konoplje. U proljeće i jesen trebaju dobivati vitamin C, te dosta voća i povrća, te vitamina i minerala. Za vrijeme othrane mladih potrebno je davati jajčanu hranu i omekšani kruh. Rado će prihvatiti grančice s cvijećem i pupoljcima.

Kao kućne ljubimce ove papige držimo u paru u prostanoj krletki pravokutnog oblika. Na dnu krletke obavezan je bijeli mineralni pijesak. Kupaju se tijekom cjele godine. S vremenom se pripitome i ne boje se ukućana. Tijekom toplijeg vremena potrebno ih je iznositi na svježi zrak što im itekako pogoduje. Tijekom hladnog vremena treba ih držati u zagrijanom prostoru, te moraju biti zaštićene od propuha. Pogodne su za male obitelji i samce.

Uz pravilnu prehranu i odgovarajuči smještaj mogu doživjeti 15 godina.